Omul Vitruvian pleaca in Franta

In Stiri culturale de ultima ora

Capodopera lui da Vinci, L’Uomo Vitruviano, a fost imprumutata de Italia francezilor. Desenul va fi expus timp de opt saptamani la Muzeul Luvru.

Decizia autoritatilor italiene de a imprumuta Frantei una dintre cele mai cunoscute opere de arta ale Leonardo da Vinci, Omul Vitruvian, este un gest de bunavointa, menit sa detensioneze conflictul dintre cele doua tari, care il revendica in egala masura pe geniul renascentist. Disputa pleaca de la faptul ca da Vinci s-a nascut in Italia, dar a murit in Franta.

Giulio Manieri Elia, directorul Galleria dell’Accademia, din Venetia, care detine acest exponat, a fost de acord sa imprumute Omul Vitruvian, care va ramane in Franta timp de opt saptamani. Incepand cu 24 octombrie, la Paris are loc o uriasa expozitie dedicata lui da Vinci. Sunt 500 de ani de la moartea marelui artist si inventator (1519), iar  manifestarile se tin lant in toata Europa.

Minunea va vedea lumina zilei

Schita, de o valoare inestimabila, va parasi locul incaperea intunecata si rece din muzeul venetian in conditii de maxima securitate. Lucrarea poate fi expusa intr-o camera cu lumina doar cateva zile pe an, pentru ca altfel s-ar decolora.

Citeste si aceasta stire:  Salvini intervine in scandalul La Scala : “nu luati bani de la Arabia Saudita”

Omul perfect

Desenul a fost realizat de Leonardo da Vinci in 1490 si este considerat simbolul perfectiunii pentru proportiile corpului omenesc. Este trasat in cerneala, pe hartie, si e insotit de notite bazate pe lucrarile arhitectului Vitruvius. Da Vinci a creat “Omul vitruvian” pentru a ilustra un pasaj despre proportiile corpului uman, scris, cu aproximativ 15 secole inainte, de arhitectul roman Vitruvius, de unde si numele lucrarii. Niciun templu nu poate fi ridicat fara simetria si proportia corpului unui barbat bine facut” – scria Vitruvius.

Raphael merge in Italia

La schimb, francezii au fost de acord sa imprumute Italiei, anul viitor, cateva lucrari semnate de Raphael, pictorul renascentist, mort acum 500 de ani. Lucrarile lui Raphael vor fi expuse la Muzeul Scuderie del Quirinale, din Roma.

Monica

You may also read!

Lanț de scandaluri de coruptie in clasa politica romaneasca

Cu doar cateva luni inainte de alegeri, PNL si PSD se confrunta cu scandaluri de coruptie care le zdruncina

Read More...

Zelenski are un rival redutabil si vrea sa scape de el: Valeri Zalujnîi

Zalujnîi este comandantul sef al armatei ucrainene si un critic al presedintelui Volodimir Zelenski. De asemenea, este un adversar

Read More...

Controale si amenzi la magazinele Selgros din toată țara

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat intreg lanțul de 23 de magazine, din România, apartinând operatorului economic

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora