Capodopera lui da Vinci, L’Uomo Vitruviano, a fost imprumutata de Italia francezilor. Desenul va fi expus timp de opt saptamani la Muzeul Luvru.
Decizia autoritatilor italiene de a imprumuta Frantei una dintre cele mai cunoscute opere de arta ale Leonardo da Vinci, Omul Vitruvian, este un gest de bunavointa, menit sa detensioneze conflictul dintre cele doua tari, care il revendica in egala masura pe geniul renascentist. Disputa pleaca de la faptul ca da Vinci s-a nascut in Italia, dar a murit in Franta.
Giulio Manieri Elia, directorul Galleria dell’Accademia, din Venetia, care detine acest exponat, a fost de acord sa imprumute Omul Vitruvian, care va ramane in Franta timp de opt saptamani. Incepand cu 24 octombrie, la Paris are loc o uriasa expozitie dedicata lui da Vinci. Sunt 500 de ani de la moartea marelui artist si inventator (1519), iar manifestarile se tin lant in toata Europa.
Minunea va vedea lumina zilei
Schita, de o valoare inestimabila, va parasi locul incaperea intunecata si rece din muzeul venetian in conditii de maxima securitate. Lucrarea poate fi expusa intr-o camera cu lumina doar cateva zile pe an, pentru ca altfel s-ar decolora.
Omul perfect
Desenul a fost realizat de Leonardo da Vinci in 1490 si este considerat simbolul perfectiunii pentru proportiile corpului omenesc. Este trasat in cerneala, pe hartie, si e insotit de notite bazate pe lucrarile arhitectului Vitruvius. Da Vinci a creat “Omul vitruvian” pentru a ilustra un pasaj despre proportiile corpului uman, scris, cu aproximativ 15 secole inainte, de arhitectul roman Vitruvius, de unde si numele lucrarii. “ Niciun templu nu poate fi ridicat fara simetria si proportia corpului unui barbat bine facut” – scria Vitruvius.
Raphael merge in Italia
La schimb, francezii au fost de acord sa imprumute Italiei, anul viitor, cateva lucrari semnate de Raphael, pictorul renascentist, mort acum 500 de ani. Lucrarile lui Raphael vor fi expuse la Muzeul Scuderie del Quirinale, din Roma.
Monica