Papa Francisc începe o vizită apostolică de trei zile în România, vizită considerată una istorică și care are loc la 20 de ani de la prima sosire în România a unui Suveran Pontif, cea a Papei Ioan Paul al II-lea, din 1999. Sanctitatea Sa este aşteptat de autorităţi, ierarhi şi pelerini la Bucureşti, Şumuleu-Ciuc, Iaşi şi Blaj.
Papa a fost primit pe Aeroportul Otopeni de președintele Klaus Iohannis și de reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe și Bisericii Catolice din România.
Vizita de stat, pastorală şi ecumenică a Papei Francisc în România se desfășoară sub genericul “Să mergem împreună!” şi include, în cele trei zile, opt discursuri în faţa autorităţilor politice şi religioase, beatificarea a şapte episcopi greco-catolici martiri şi o întâlnire cu comunitatea romă.
“Dragi fraţi şi surori din România, mai sunt doar câteva zile până la călătoria care mă va aduce în mijlocul vostru. Gândul acesta mă bucură şi doresc încă de pe acum să vă adresez tuturor salutul meu cel mai cordial. Vin în România, ţară frumoasă şi primitoare, ca pelerin şi frate şi le mulţumesc preşedintelui şi celorlalte autorităţi ale statului pentru că m-au invitat şi pentru deplina colaborare. Trăiesc deja bucuria întâlnirii cu patriarhul şi cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, precum şi cu păstorii şi credincioşii catolici. Vin între voi ca să mergem împreună. Mergem împreună când învăţăm, să păstrăm rădăcinile şi familia, când ne îngrijim de viitorul copiilor şi al fratelui de lângă noi, când ne depăşim fricile şi suspiciunile, când lăsăm să cadă barierele care ne separă de ceilalţi”, a fost mesajul Papei transmis înainte de sosirea în România.
La 12.05 este prevăzută ceremonia oficială de primire de la Palatul Cotroceni. Cu această ocazie, în prezenţa a aproximativ 400 de invitaţi, şeful statului şi Papa Francisc vor susţine discursuri.
De la ora 15,45, Suveranul Pontif va avea o întâlnire privată cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la Palatul Patriarhiei.
La ora 17,00, Papa va merge la la Catedrala Naţională, programul vizitei cuprinzând rostirea rugăciunii “Tatăl nostru”, în limba latină, urmată de cântări pascale catolice. După terminarea acestora, va urma rostirea rugăciunii “Tatăl nostru”, în limba română, urmată de cântări pascale ortodoxe. Potrivit Patriarhiei Române, “programul nu cuprinde oficierea unui serviciu liturgic comun, ci momente muzicale distincte şi consecutive, conform hotărârii Sfântului Sinod şi practicii din diaspora română când se foloseşte acelaşi lăcaş de cult”.
De la ora 18,10, Suveranul Pontif va participa la Sfânta Liturghie de la Catedrala catolică “Sfântul Iosif”. Sfânta Liturghie de la Catedrala “Sfântul Iosif”, la care reprezentanţii Bisericii Romano-Catolice şi Greco-Catolice au estimat participarea a peste 25.000 de credincioşi, va dura o oră şi 20 de minute.
Conform organizatorilor, în Capitală vor fi montate 15 ecrane de diferite dimensiuni, două urmând a fi puse la dispoziţie de Primăria Generală a Capitalei. Prin intermediul acestora vor fi transmise în direct momentele vizitei Papei şi un program artistic organizat de Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti, la care îşi dau concursul Corurile Madrigal şi Cantus Mundi, Orchestra Simfonică Bucureşti şi cântăreaţa Monica Anghel.