Biroul Anti-Frauda al Uniunii Europene – OLAF – investigheaza posibila folosire frauduloasa a fondurilor europene alocate tarilor membre in perioada pandemiei. Ar putea fi si Romania pe lista, dar deocamdata oficialii OLAF nu vor sa precizeze despre ce tari e vorba.
Despre ancheta OLAF a scris, in premiera, publicatia Politico. Este vorba despre Fondul de Redresare si Rezilienta, in total 724 de miliarde de dolari, infiintat la nivel UE prin credit colectiv. Prin acest fond s-au dat bani sub forma de granturi si imprumuturi, pentru ca tarile europene sa poata depasi dificultatile economice provocate de COVID.
Pana acum, au fost alocate 150 de miliarde de euro, cei mai mari beneficiari fiind Italia si Spania. Alte tari anchetate atat de OLAF, cat si de Biroul Procurorului European (condus de Codruta Kovesi) ar fi, pe langa Italia si Spania, si Romania, Portugalia si Croatia.
“OLAF face cercetari in legatura cu modul in care s-au folosit banii din Fondul de Redresare si Rezilienta. Sunt in curs o serie de investigatii privind suspiciunile de nereguli in diverse tari UE”– a declarat pentru Politico un purtator de cuvant OLAF. Acesta a refuzat sa precizeze despre ce tari e vorba. Cu toate acestea, spun jurnalistii de investigatie, cel mai probabil tarile anchetate deja de Biroul Procurorului European au intrat acum si in vizorul OLAF. Iar printre ele, cel mai probabil, ar fi si Romania.
Monica