Propunerea Pfizer de a le vinde la jumatate de pret s-a izbit de refuzul statelor UE care au initiat demersul de a scapa de obligatia de a mai cumpara seruri COVID de la Pfizer/BioNTech. Aceste tari sunt Polonia, Bulgaria, Ungaria si Lituania.
Mai multe tari au cerut Comisiei Europene sa renegocieze contractul cu Pfizer si sa nu mai fie obligate sa achizitioneze vaccinuri COVID, in contextul excesului de doze cumparate si ramase nefolosite. Propunerea Pfizer/BioNTech a fost ca vaccinurile sa fie achizitionate la jumatate de pret, deci in jur de 10-11 euro doza. Polonia, Bulgaria, Ungaria si Lituania se opun categoric si considera ca nu e o solutie corecta la surplusul de seruri COVID. Cele patru tari au propus Comisiei Europene ca vaccinurile sa fie cumparate din fonduri comunitare, de catre Comisie, si apoi donate tarilor care le doresc. Pe langa cumpararea dozelor angajate la jumatate de pret, noul contract prevede ca tarile UE sa cumpere vaccinurile pentru noile variante, pe care Pfizer/BioNtech le vor fabrica de acum inainte pentru toate variantele COVID care apar.
De asemenea, Austria a anuntat ca nu sustine propunerea Pfizer/BioNtech.
In total e vorba de 70 de milioane de vaccinuri, anual, a caror livrare ar trebui anulata, intrucat nu le mai vrea nimeni. Practic, e un cerc vicios si se pare ca nu exista scapare din contractele Pfizer. Comisia Europeana a anuntat ca cine refuza oferta Pfizer/BioNtech de a cumpara la jumatate de pret, ramane in termenii vechiului contract, deci statul respectiv trebuie sa plateasca pretul initial.
Comisara U.E. pentru Sanatate, Stella Kyriakides, a indemnat tarile membre sa accepte propunerea Pfizer. Amintim ca despre Stella Kyriakides presa a scris ca, dupa semnarea contractului cu Pfizer, de catre Uniunea Europeana, in conturile ei au aparut sume nejustificate.
Polonia nu a mai platit niciun vaccin de anul trecut
Anul trecut, guvernul polonez a invocat forta majora si nu a mai acceptat nicio livrare de seruri COVID si nu a mai platit nicio doza. Ministrul Sanatatii de la Varsovia, Adam Niedzielski, a afirmat ca intelegerea dintre Comisie si firmele farmaceutice e in favoarea industriei farma, nu a cetateanului european. De asemenea, el a cerut publicarea contractului, care, asa cum stim, e confidential.
Surse apropiate discutiilor, citate de Financial Times, afirma ca Bruxelles-ul negociaza un acord revizuit cu BioNTech/Pfizer, in pofida faptului ca Parchetul European a deschis o ancheta privind contractul initial semnat de Ursula von der Leyen cu compania Pfizer/BioNTech la sfarsitul lui 2020.
Noul contract include atat o prevedere conform careia statele membre sa platească jumatate din pret, adica aproximativ 10 euro, pentru fiecare din cele aproximativ 70 de milioane de doze de vaccin anulate in fiecare an pana in 2026, precum si posibilitatea UE de a face trecerea la noi tipuri de vaccin concepute pentru orice viitoare versiuni ale virusului.
Monica