Pretul orezului a urcat la cel mai mare nivel din ultimii 15 ani

In Stiri de afaceri de ultima ora

Dupa decizia Indiei de a interzice exportul unui anumit tip de orez, preturile au explodat.

Pe 20 iulie, guvernul indian a interzis exportul orezului alb, non-Basmati. Decizia a fost luata pentru a asigura necesarul pe piata interna si pentru a tine preturile in frau, pe plan intern. Productia de orez a avut mult de suferit din cauza vremii extreme cu care s-au confruntat zone intinse din India, in special caldura mult peste temperatura normala.

La nivel mondial, pretul orezului a urcat la cel mai mare nivel din ultimii 15 ani. Potrivit comerciantilor din New Delhi, inainte de sezonul musonic – care, de regula, e intre iunie si septembrie – pretul retail al orezului non-Basmati varia intre 15 si 65 de rupii, adica 0,18-0,78 dolari kilogramul. Pretul a crescut cu 4 pana la 5 rupii pe kilogram. Guvernul indian a interzis exportul de orez si a pus pe piata cantitati mari de orez din rezerva tarii. In India, pe piata interna, preturile par a se fi calmat.

Citeste si aceasta stire:  Creșterea brandului de angajator prin oferirea de cadouri de Paște pentru salariați

“Guvernul indian a decis sa interzica exportul de orez, tinand cont de situatia actuala in care se afla tara. Anul acesta, sezonul musonic a fost imprevizibil, a inceput cu 10 zile mai devreme decat ne asteptam” – a declarat unul dintre dealerii de cereale din New Delhi.

India e cel mai mare exportator mondial de orez. 40 la suta din volumul de orez exportat mondial provine din India. Guvernul indian a mai interzis exporturile si in 2007 si 2008, iar atunci, in decurs de sase luni, pretul orezului s-a dublat.

Fondul Monetar International cere Indiei sa renunte la interdictia de export care, afirma FMI, ar putea destabiliza si mai mult preturile produselor alimentare la nivel mondial.

Thailanda – al doilea mare exportator de orez, la nivel mondial – si Vietnam, care ocupa locul al treilea – incearca sa suplineasca tranzactiile pe care nu le mai face India, insa situatia e destul de complicata.

De pe urma cresterii preturilor la orez au de castigat traderii si intermediarii. Dar cei mai afectati sunt clientii finali, consumatorii.

Citeste si aceasta stire:  Deprecierea leului continua in raport cu moneda unica, care atinge un nou record

Monica

You may also read!

Vanquish ramane fidela motoarelor V12

Cine a spus că motorul V12 a murit? Cu siguranță nu Aston Martin, care a ridicat acest motor puternic

Read More...

Recomandări pentru problemele care pot apărea în cazul călătoriilor cu avionul

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) reamintește care sunt drepturile pe care le au pasagerii, în cazul unor incidente

Read More...

Mircea Geoana si-a lansat oficial candidatura la presedintia Romaniei

La 24 de ore dupa ce si-a incheiat, prin demisie, mandatul de secretar general adjunct al NATO. Mircea Geoana

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2024 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora. Termeni si conditii | Despre noi | Contact | office [@] newsin.ro