Dupa decizia Indiei de a interzice exportul unui anumit tip de orez, preturile au explodat.
Pe 20 iulie, guvernul indian a interzis exportul orezului alb, non-Basmati. Decizia a fost luata pentru a asigura necesarul pe piata interna si pentru a tine preturile in frau, pe plan intern. Productia de orez a avut mult de suferit din cauza vremii extreme cu care s-au confruntat zone intinse din India, in special caldura mult peste temperatura normala.
La nivel mondial, pretul orezului a urcat la cel mai mare nivel din ultimii 15 ani. Potrivit comerciantilor din New Delhi, inainte de sezonul musonic – care, de regula, e intre iunie si septembrie – pretul retail al orezului non-Basmati varia intre 15 si 65 de rupii, adica 0,18-0,78 dolari kilogramul. Pretul a crescut cu 4 pana la 5 rupii pe kilogram. Guvernul indian a interzis exportul de orez si a pus pe piata cantitati mari de orez din rezerva tarii. In India, pe piata interna, preturile par a se fi calmat.
“Guvernul indian a decis sa interzica exportul de orez, tinand cont de situatia actuala in care se afla tara. Anul acesta, sezonul musonic a fost imprevizibil, a inceput cu 10 zile mai devreme decat ne asteptam” – a declarat unul dintre dealerii de cereale din New Delhi.
India e cel mai mare exportator mondial de orez. 40 la suta din volumul de orez exportat mondial provine din India. Guvernul indian a mai interzis exporturile si in 2007 si 2008, iar atunci, in decurs de sase luni, pretul orezului s-a dublat.
Fondul Monetar International cere Indiei sa renunte la interdictia de export care, afirma FMI, ar putea destabiliza si mai mult preturile produselor alimentare la nivel mondial.
Thailanda – al doilea mare exportator de orez, la nivel mondial – si Vietnam, care ocupa locul al treilea – incearca sa suplineasca tranzactiile pe care nu le mai face India, insa situatia e destul de complicata.
De pe urma cresterii preturilor la orez au de castigat traderii si intermediarii. Dar cei mai afectati sunt clientii finali, consumatorii.
Monica