Autoritatea contractanta din Ministerul Apararii Nationale a aprobat anularea procedurii specifice aferente Programului de inzestrare esential „Corveta multifunctionala”.
Procedura de achizitie de corvete multifunctionale a inceput in urma cu cinci ani. Decizia de anulare a fost luata intrucat ofertantul declarat castigator nu a semnat acordul-cadru la termen si nu au fost identificate fondurile necesare declararii ca fiind castigator a operatorului economic de pe locul urmator. Cei trei participanti la licitatie au fost instiintati in legatura cu anularea tranzactiei. La inceputul lui iunie, ministerul Apararii era in negocieri cu firma franceza Naval Group si cu santierul naval Constanța pentru un contract de 1,2 miliarde euro. Contractul era pentru livrarea a 4 corvete Gowind 2500, echipate cu propulsie CODLAD hibrida diesel-electrica si cu sistemul de rachete european MBDA, inclusiv rachete anti-aeriene VL Mica si rachete antinava Exocet. In pofida discutiilor si a faptului ca autoritatile romane spuneau ca tranzactia trebuie facuta urgent, contractul nu a fost finalizat.
Corvetele clasa Gowind
Aceste nave variaza in privinta dimensiunilor, de la 1.000 la 3.100 tone. Lungimea poate fi intre 85 si 111 metri. Viteza maxima e de 28 de noduri, iar raza de actiune e 3.700 mile nautice la o viteza de croaziera de 15 noduri. Capacitatea navelor e de 65 de membri ai echipajului plus inca 15 pentru fortele speciale.
Naval Group, din Franta, si santierul naval Constanta au castigat licitatia in 2019, dar contractul nu s-a semnat nici pana in ziua de azi, iar MAPN a anulat tranzactia.
Monica