Perseverance, roverul construit de NASA considerat un adevărat laborator de astrobiologie, cel mai sofisticat trimis vreodată pe o altă planetă, a ajuns pe solul marțian după o călătorie de 7 luni. Perseverance a ajuns într-un imens crater unde se crede că acum câteva milioane de ani era o mare. Roverul care are mai multe camere foto a început să transmită imagini color de pe Planeta roșie.
Una dintre imagini este efectuată chiar în momentul coborârii, prin atmosfera planetei, spre sol. O altă fotografie, realizată la sol, arată mai multe roci lângă una dintre roțile modulului. Savanții americani au ca misiune să afle dacă astfel de roci sunt de origine vulcanică sau sedimentară.
Perseverance a călătorit prin spaţiu aproape 7 luni, acoperind 472 de milioane de kilometri, înainte de a pătrunde în atmosfera marţiană cu viteza de 19.000 km/h. La câteva momente după ce roţile sale au atins solul marţian, roverul a transmis primele imagini alb-negru de la suprafaţa planetei. În una dintre imagini se vedea umbra lăsată de rover pe solul marţian.
O misiune istorică
Semnalele radio au nevoie de 11 minute pentru a ajunge de la Marte la Terra, iar roverul de dimensiunea unui SUV se afla deja la suprafaţa planetei atunci când semnalele radio trimise de unul dintre sateliţii aflaţi pe orbita lui Marte pentru a-i confirma asolizarea au ajuns la echipa de control a misiunii.
Procedura automată de coborâre, frânare şi asolizare, printr-o succesiune rapidă de manevre denumite generic de cei de la NASA “cele 7 minute de teroare”, nu are precedent în analele misiunilor spaţiale robotice.
“Chiar este începutul unei noi ere”, declara administratorul asociat al NASA pentru ştiinţă, Thomas Zurbuchen, cu câteva ore înainte ca roverul să ajungă pe Marte.