Se anunta modificarea legislatiei RCA: daca un sofer provoaca accidente soldate cu vatamari corporale sau decese, va plati cu 40 la suta mai mult pentru viitoarele asigurari auto.
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat proiectul Normei pentru modificarea si completarea Normei ASF nr. 20/2017 privind asigurarile auto din Romania. Proiectul a fost lansat in dezbatere publica.
La punctul 53 din proiect se arata ca asiguratii sunt penalizati prin aplicarea unui malus, respectiv majorarea primei de asigurare, in functie de caz, astfel:
- a) cu doua clase pentru fiecare eveniment din care au rezultat numai prejudicii materiale;
- b) cu patru clase pentru fiecare eveniment soldat cu vatamarea sanatatii si a integritatii
corporale ori decesul uneia sau mai multor persoane.
De asemenea, sunt incluse clarificari legate de situatiile de instrainare a unui vehicul. In cazul instrainarii unui vehicul in baza unor acte civile sub semnatura privata, pentru care exista o asigurare obligatorie RCA valabila, “aceasta asigurare ramane in vigoare pana la expirarea perioadei de valabilitate inscrisa in contract daca fostul proprietar nu si-a exercitat alte drepturi”.
Ce se intampla in caz de leasing
Pentru vehiculele pentru care se transmite dreptul de proprietate ca urmare a incetarii contractelor de leasing, asigurarile RCA raman in vigoare pana la expirarea perioadei de valabilitate inscrise in documentele de asigurare, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii :
- a) noul proprietar este utilizatorul prevazut in contractul RCA;
- b) asiguratorul RCA a incasat integral prima de asigurare;
- c) societatea de leasing nu a notificat asiguratorului RCA transferul de proprietate.
Monica