Casa Albă a reafirmat miercuri priorităţile strategice ale preşedintelui Joe Biden: să se impună în faţa Chinei pe termen lung şi să contracareze Rusia în cel mai scurt timp pentru a rămâne prima putere mondială incontestabilă, relatează France Presse.
‘Am intrat într-un deceniu decisiv’, a declarat presei principalul consilier diplomatic al preşedintelui american, Jake Sullivan, identificând ‘două provocări esenţiale’.
‘Prima este competiţia între marile puteri pentru a modela ordinea internaţională de mâine’, a spus consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe.
‘A doua este că noi trebuie să înfruntăm o serie de provocări transnaţionale, care afectează oamenii de pretutindeni, inclusiv SUA: schimbarea climatică, insecuritatea alimentară, maladiile contagioase, terorismul, tranziţia energetică, inflaţia’, a detaliat el.
Obiectivul ‘cel mai presant’, potrivit documentului difuzat de executivul american, constă în a ţine piept regimurilor autoritare. Şi, în primul rând, Moscovei şi Beijingului, notează AFP.
‘Rusia reprezintă o ameninţare imediată pentru ordinea internaţională liberă şi dreaptă, încălcând cu neruşinare normele internaţionale fundamentale’, consideră Casa Albă.
‘China, prin contrast, este singurul rival care are atât voinţa de a schimba ordinea internaţională, cât şi, din ce în ce mai mult, mijloacele economice, diplomatice, militare şi tehnologice pentru a urmări acest obiectiv’, constată administraţia Biden.
În introducere, Joe Biden semnează o declaraţie impregnată de optimismul său obişnuit: ‘SUA au totul pentru a câştiga competiţia secolului XXI. Ieşim mai puternici din fiecare criză. Şi nu este nimic din ceea ce nu putem face’.
La rândul său, Jake Sullivan a dat asigurări: ‘Nu vom încerca să împărţim lumea în blocuri rigide. Nu căutăm să transformăm competiţia într-o confruntare sau într-un nou “Război Rece”‘.
‘Şi nu considerăm fiecare ţară ca un simplu teren pentru o confruntare prin procură’, a spus el, referindu-se la numeroasele ‘războaie proxy’, războaie duse de la distanţă de americani şi sovietici între 1945 şi 1989.
‘Nu cred că războiul în Ucraina a schimbat pe fond abordarea lui Joe Biden în materie de politică externă, care datează cu mult înainte de preşedinţia sa, şi nu a făcut decât să devină mai puternică şi mai pronunţată de când a preluat funcţia’, a afirmat consilierul pentru securitatea naţională al Casei Albe.
În mod deloc surprinzător, Jake Sullivan a trebuit să răspundă la multe întrebări despre Arabia Saudită, după ce Joe Biden însuşi a ameninţat regatul cu ‘consecinţe’ pentru că a condus OPEC către o reducere drastică a cotelor sale de producţie.