Ziua de 24 februarie, in care romanii il sarbatoresc pe Dragobete, este un bun prilej pentru a celebra iubirea, dar si pentru a respecta traditii stravechi.
Dragobete este fiul Babei Dochia, dar si patronul iubirii si simbol al dragostei. Inca din vremuri indepartate, aceasta zi a fost marcata cu diferite datini, iar unele dintre acestea sunt respectate si in zilele noastre.
Iata cateva datini de Dragobete, care se respecta astazi in unele localitati din Romania:
- De Dragobete se practica un juramant de fidelitate, care are scopul de a indeparta gandul despartirii pe toata durata anului. Tinerii care doresc sa ramana nedespartiti de persoana iubita trebuie doar sa faca un juramant de fidelitate in ziua de 24 februarie.
- Indragostitii fac logodne simbolice, care se respecta pana la ziua de Dragobete din anul urmator.
- Este musai sa intalnesti o persoana de sex opus in ziua de Dragobete, daca nu vrei ca iubirea sa te ocoleasca pana la anul viitor.
- Daca ploua in ziua de Dragobete este semn bun si ne arata ca primavara va veni mai repede si va urma o perioada cu vreme frumoasa.
- Daca vrei sa ai noroc tot anul, trebuie sa faci un singur lucru, sa auzi pupaza cum canta.
- Nu este un mod mai bun de a astepta primavara decat cu o casa curata, iar potrivit obiceiurilor de Dragobete, in aceasta zi trebuie sa facem o curatenie amanuntita in toata casa, pentru a ne bucura de spor si prosperitate. Sunt excluse muncile agricole, spalatul sau coaserea hainelor.
- Plansul nu este permis de Dragobete, deoarece lacrimile aduc necaz.
Astfel, ziua de Dragobete este o invitatie la voie buna si un bun prilej de a celebra in mod traditional iubirea.