Scriitorul, autor al unei lucrări monumentale sub tirania dictatorului Enver Hoxha, a decedat la Tirana. Avea 88 de ani.
Sscriitorul Ismail Kadare, autor al unor opere monumentale sub tirania comunistă a lui Enver Hoxha și considerat cel mai mare autor albanez al secolului al XX-lea și al începutului mileniului III, capabil să elaboreze istoria și miturile țării sale în narațiuni de anvergură universală, a murit la Tirana. Surse din spitalul din Tirana, confirmate de editorul său, au anunțat că Ismail Kadare a murit în urma unui atac de cord. El avea 88 de ani.
Scriitor, poet, eseist și scenarist, în timpul regimului comunist a fost membru al Adunării Poporului timp de 12 ani (1970-1982) și vicepreședinte al Frontului Democratic din Albania. A început prin a scrie poezii. Publicarea primului său roman, Generalul armatei moarte, l-a transformat în figura literară dominantă a Albaniei și i-a oferit notorietate internațională. Romanul evoca isprăvile unui general italian și ale unui preot care vor să caute și să aducă înapoi trupurile italienilor căzuți în Albania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Kadare a folosit orice ocazie pentru a ataca regimul în operele sale prin intermediul alegoriilor politice. Atât de mult încât numeroase romane ale sale, precum Concert la sfârșit de iarna, Monstrul și Palatul viselor, au fost interzise de regimul comunist albanez.
Kadare s-a născut în Gjirokastra și a absolvit istoria și filologia la Universitatea din Tirana. A studiat literatura timp de doi ani la Institutul Gorki din Moscova, dar a fost nevoit să abandoneze studiile în Rusia din cauza relațiilor diplomatice complicate dintre Albania și Uniunea Sovietică. Întors în țara, și-a început cariera de jurnalist la o revistă cunoscută în țară sub numele de Drita (“Lumina”); a devenit curând cunoscut și a continuat să editeze revista Les lettres albanaises.
În 1990, după ce și-a exprimat public dezacordul față de conducerea comunistă albaneză, a cerut azil politic în Franța. Odată cu căderea regimului, s-a întors în Albania, in 1992.
Monica