A murit Ismail Kadare: prin opera sa, a combatut regimul comunist din Albania

In Stiri culturale de ultima ora

Scriitorul, autor al unei lucrări monumentale sub tirania dictatorului Enver Hoxha, a decedat la Tirana. Avea 88 de ani.

Sscriitorul Ismail Kadare, autor al unor opere monumentale sub tirania comunistă a lui Enver Hoxha și considerat cel mai mare autor albanez al secolului  al XX-lea și al începutului mileniului III, capabil să elaboreze istoria și miturile țării sale în narațiuni de anvergură universală, a murit la Tirana. Surse din spitalul din Tirana, confirmate de editorul său, au anunțat că Ismail Kadare a murit în urma unui atac de cord. El avea 88 de ani.

Scriitor, poet, eseist și scenarist, în timpul regimului comunist a fost membru al Adunării Poporului timp de 12 ani (1970-1982) și vicepreședinte al Frontului Democratic din Albania. A început prin a scrie poezii. Publicarea primului său roman, Generalul armatei moarte, l-a transformat în figura literară dominantă a Albaniei și i-a oferit notorietate internațională. Romanul evoca isprăvile unui general italian și ale unui preot care vor să caute și să aducă înapoi trupurile italienilor căzuți în Albania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Citeste si aceasta stire:  Alain Delon, recompensat cu Palme d’Or pentru intreaga cariera

Kadare a folosit orice ocazie pentru a ataca regimul în operele sale prin intermediul alegoriilor politice. Atât de mult încât numeroase romane ale sale, precum Concert la sfârșit de iarna, Monstrul și Palatul viselor, au fost interzise de regimul comunist albanez.

Kadare s-a născut în Gjirokastra și a absolvit istoria și filologia la Universitatea din Tirana. A studiat literatura timp de doi ani la Institutul Gorki din Moscova, dar a fost nevoit să abandoneze studiile în Rusia din cauza relațiilor diplomatice complicate dintre Albania și Uniunea Sovietică. Întors în țara, și-a început cariera de jurnalist la o revistă cunoscută în țară sub numele de Drita (“Lumina”); a devenit curând cunoscut și a continuat să editeze revista Les lettres albanaises.

În 1990, după ce și-a exprimat public dezacordul față de conducerea comunistă albaneză, a cerut azil politic în Franța. Odată cu căderea regimului, s-a întors în Albania, in 1992.

Monica

You may also read!

imagine-106-COVER

Când nu este de preferat să cumperi o anvelopă OEM

Autovehiculele sunt dotate de către producători cu anumite anvelope care corespund criteriilor tehnice de performanță și ecologie cerute de

Read More...

Un avion electric chinezesc de 4 tone parcurge mii de kilometri: o premieră mondială!

Aviația electrică a viitorului ar putea face un salt calitativ înainte cu ajutorul unei baterii cu o densitate enormă.

Read More...

ANPC face verificari la Otopeni, in urma plangerilor pasagerilor

Mai multi pasageri au semnalat, inclusiv pe retelele de socializare, defecțiuni la sistemul de ventilație din Aeroportul Internațional Henri

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2024 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora. Termeni si conditii | Despre noi | Contact | office [@] newsin.ro