Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a venit la Ora Guvernului, in plenul Camerei Deputatilor pentru a raspunde la intrebarile membrilor legislativului despre temele fierbinti pe agenda politica a Romaniei: aderarea la Schengen si dragarea canalului Bastroe de catre Ucraina.
Aurescu a declarat ca autoritatile romane nu au fost informate in prealabil de partea ucraineana ca se fac dragari pe canalele Chilia si Bastroe. El a mai spus ca masuratorilor prealabile nu indica modificari semnificative fata de datele din 2017, iar noile masuratori au inceput de-abia ieri. „E important sa asteptam calm rezultatele. Nu e in interesul Romaniei ca Rusia sa ajunga la gurile Dunarii” – le-a spus Aurescu parlamentarilor din Camera Deputatilor.
Cei mai vehementi parlamentari au fost cei din grupul AUR. Ei i-au reprosat lui Aurescu inclusiv faptul ca nu a luat atitudine fata de interesele etnicilor romani din jurul granitelor. AUR afirma ca etnicii romani din Ucraina sunt terorizati de autoritatile ucrainene.
Recent, Bogdan Aurescu a fost criticat inclusiv de personaje de prim-rang din PNL, cum e Rares Bogdan, in privinta reactiilor legate de Bastroe. A circulat insistent zvonul ca Aurescu va fi schimbat de la sefia Ministerului de Externe, dar se pare ca e sustinut pana-n panzele albe de presedintele Klaus Iohannis. De altfel, Aurescu a raspuns penibil la acuzatiile formulate impotriva lui de Rares Bogdan, si l-a etichetat drept „putinist”.
Dosarul Schengen, Aurescu a repetat aceleasi banalitati
Asa cum era de asteptat, stadiul tratativelor pentru primirea Romaniei in spatiul de libera circulatie a fost in prim-planul atentiei. Bogdan Aurescu e considerat de multi ca fiind principalul vinovat pentru esecul din decembrie, cand in societatea romaneasca s-au creat false asteptari privind primirea noastra in Schengen, insa Austria s-a opus. La Ora Guvernului, Aurescu nu a venit cu nimic nou. A reluat aceleasi platitudini: toate institutiile europene si statele membre UE, cu exceptia Austriei, sunt ferm in favoarea aderarii Romaniei. Ministrul roman de externe impinge cumva chestiunea spre 23 aprilie, cand in Austria au loc alegeri in landul Salzburg. In functie de rezultate, ne putem astepta sau nu la o schimbare a pozitiei Austriei, a sugerat Aurescu. El se lauda ca a discutat cu toti ministrii de externe din celelalte tari din Schengen, cu exceptia Austriei, si ca avem sustinerea lor. Dar practic nu e niciun progres si niciun efort concret in directia Viena.
Monica