Romanele celebrei autoare de carti politiste, Agatha Christie, vor fi partial rescrise

In Stiri culturale de ultima ora

Motivul ? „Sensibilitati moderne”. Cu alte cuvinte, anumite pasaje sunt considerate ofensatoare in ziua de azi asa ca vor fi rescrise sau eliminate complet. Iata cateva exemple.

In romanul „Moarte pe Nil”, din 1937, personajul Mrs Allerton se plange ca un grup de copii au inconjurat-o. „Vin si se holbeaza, se holbeaza, iar ochii lor sunt pur si simplu dezgustatori, asa sunt si nasurile lor, iar mie cred ca nu-mi plac copii”. In noua editie, partea cu ochii si nasurile dispare.

De asemenea, cuvantul „oriental” a fost eliminat. Un alt pasaj e despre un servitor negru, descris initial ca fiind zambitor si tacut, stiind ca trebuie sa pastreze un secret. In noua versiune, servitorul nu mai e de culoare si nu mai e zambitor, ci doar are o atitudine aprobatoare.

In cartea „Misterul din Caraibe”, din 1964, Miss Marple, detectiv amator, povesteste ca angajatul unui hotel din India, care ii zambeste, „are splendizi dinti albi”.  In editia noua, a fost eliminata aceasta mentiune privind dintii indianului. In acelasi roman, un caracter feminin are „un torso ca de marmura neagra, care ar fi facut bucurie oricarui sculptor”. In versiunea editata fraza lipseste complet.

Citeste si aceasta stire:  S-a stins actrița Valeria Seciu

Un dialog din „Misterioasa afacere de la Style”, romanul de debut al scriitoarei (1920) a fost modificat. Hercule Poirot spune despre un alt personaj „un evreu,  desigur”. In editia revizuita aceste cuvinte dispar. In aceasi carte, o tanara descrisa ca fiind „genul gypsy”, este in editia revizuita „o tanara”.

Seria completa a romanelor semnate Agatha Christie este publicata in prezent, atat in forma tiparita, cat si digitala, de editura HarperCollins, care are drept lozinca protejarea sensibilitatii cititorilor.

Monica

You may also read!

Hackerii chinezi, sustinuti de guvernul de la Beijing, au “infestat” companii americane majore

Hackeri chinezi avand legaturi cu regimul de la Beijing “si-au facut culcus” in companii critice de infrastructura din SUA

Read More...

Israelul va raspunde Iranului cand si cum va considera necesar – ministrul de externe israelian

Benny Gantz, ministru de externe al Israelului si membru in cabinetul de razboi, a declarat ca statul evreu va

Read More...

O specie periculoasa de furnici invadeaza Franta

Tapinoma Magnum, o specie de furnica mediteraneana periculoasa, fiind rezistenta la insecticide, e tot mai prezenta in Franta.Aceasta specie

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2024 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora. Termeni si conditii | Despre noi | Contact | office [@] newsin.ro