Directorul OMS critică China pentru politica „zero Covid”

In Stiri din sanatate de ultima ora

China l-a calificat miercuri drept “iresponsabil” pe director general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Gebreyesus, care afirmase în ajun că politica “zero Covid” promovată de ţara asiatică “nu este sustenabilă”, relatează EFE.

“Această strategie a garantat sănătatea a “1,4 miliarde de persoane şi a protejat grupurile cele mai vulnerabile. De fapt, China este una din ţările care a reuşit cel mai bine să stăvilească răspândirea COVID-19”, a declarat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Zhao Lijian.

El a asigurat totodată că strategia Chinei a “evoluat în conformitate cu situaţia” din ţară şi că este “diferită” de cea a altor state, care au mizat pe “convieţuirea cu virusul şi pe imunitatea colectivă”.

Tedros, care s-a aflat în China ultima oară în februarie cu prilejul inaugurării Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, a fost miercuri cenzurat pe reţelele de socializare după ce a asigurat că politica “zero Covid” pe care o aplică autorităţile chineze în faţa celui mai recent focar de coronavirus “nu este sustenabilă ţinând cont de actualele cunoştinţe despre coronavirus”.

Citeste si aceasta stire:  Suedia nu recomanda vaccinarea copiilor din categoria 5-12 ani

“Avem acum o mai bună înţelegere asupra virusului şi instrumente mai bune, astfel încât tranziţia la o altă strategie ar fi foarte importantă”, a spus directorul OMS.

Videoclipurile cu declaraţiile sale au fost difuzate masiv pe reţelele sociale chineze, precum Sina Weibo, echivalentul la Twitter (blocat în China), sau pe aplicaţia de mesagerie Wechat, înainte ca cenzura chineză să intervină şi să le elimine complet.

Spre deosebire de marea parte a lumii, care a decis că convieţuiască cu virusul, China menţine de doi ani o politică de toleranţă zero împotriva COVID-19 sub argumentul protejării populaţiei în vârste, care încă nu este majoritar vaccinată cu schema completă şi evitării unui colaps al sistemului medical.

Un studiu, realizat de Universitatea din Fudan – din metropola Shanghai – şi publicat de revista ştiinţifică Nature Medicine, consideră că “politica zero COVID” implementată de China a evitat până la 1,5 milioane de decese, informează miercuri ziarul South China Morning Post, citat de EFE.

Citeste si aceasta stire:  COVID se transmite si la 8 metri distanta

Studiul a realizat o proiecţie cu privire la ce s-ar fi întâmplat din martie dacă focarul de Omicron cu 20 de cazuri iniţiale nu ar fi fost pus sub control prin restricţiile dure aplicate de guvernul chinez locuitorilor unor oraşe precum Shanghai (estul ţării), aflat de două luni sub un strict lockdown.

Un val de contagieri lipsite de control ar conduce la “un tsunami de cazuri de COVID-19”, care ar provoca aproximativ 112 milioane de cazuri şi 1,55 milioane de decese, potrivit acestui studiu, realizat de experţi chinezi şi supervizat de experţi ai Universităţii din Indiana şi de Institutele Naţionale de Sănătate din SUA.

Semnatarii articolului au prognozat totodată un colaps al sistemului sanitar naţional chinez ţinând cont de cifra contagierilor şi de faptul că încă 52 de milioane de vârstnici de peste 60 de ani nu au fost vaccinaţi cu schema completă.

You may also read!

Rusia a tăiat curentul Finlandei

Rusia a sistat vineri noaptea exportul de energie electrică pentru Finlanda, a anunţat sâmbătă operatorul reţelei naţionale finlandeze, conform

Read More...

Rusia a amplasat sisteme de apărare antiaeriană pe Insula Șerpilor

Rusia a desfăşurat în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană de tipul "Tor-M2" şi "Panţîri", a declarat vineri purtătorul

Read More...

Sorin Oprescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv, vineri, de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora