G7, avertisment dur la adresa regimului comunist de la Beijing

In Stiri externe de ultima ora

Liderii statelor din grupul G7 au îndemnat China, la summitul de la Cornwall, să “respecte drepturile omului” ale minorităţii musulmane uigure din regiunea Xinjiang, precum şi în Hong Kong, exprimându-se totodată în favoarea cooperării cu Beijingul “în interes reciproc”.

“Dorim să ne promovăm valorile şi îndemnăm China să respecte drepturile omului şi libertăţile fundamentale în ce priveşte Xinjiang şi aceleaşi drepturi, precum şi un nivel semnificativ de autonomie în ce priveşte Hong Kong”, afirmă şefii de stat şi de guvern din Franţa, Italia, Marea Britanie, Canada, SUA, Germania şi Japonia, reuniţi la Carbis Bay, în Cornwall (sud-vestul Angliei).

Comunicatul subliniază de asemenea “importanţa păcii şi stabilităţii în strâmtoarea Taiwan” şi “încurajează reglementarea paşnică a problemelor” regionale.

Liderii G7 menţionează că sunt “profund preocupaţi” de situaţia din Marea Chinei de est şi de sud şi se opun “ferm oricăror tentative unilaterale de a schimba statu-quo-ul şi de a creşte tensiunile”.

De asemenea, grupul G7 a convenit asupra unei abordări mai dure în relaţia cu China.

Citeste si aceasta stire:  ”Ciuma galbenă”, Covid-19, s-a întors în forță în China - numărul de cazuri se dublează de la o zi la alta

În pasajul respectiv al declaraţiei finale, al cărei proiect a fost consultat de dpa, puterile din G7 se angajează să combată practicile comerciale incorecte ale Chinei.

În acelaşi timp, declaraţia evidenţiază un interes comun în ce priveşte cooperarea cu China în provocări globale cum sunt lupta împotriva schimbărilor climatice şi protejarea biodiversităţii.

Acesta este prima dată când liderii G7 îşi exprimă criticile la adresa Chinei atât de explicit într-o declaraţie finală.

Joe Biden, critici la adresa Beijingului

Democraţiile occidentale sunt în competiţie cu guvernele autocrate, a declarat duminică preşedintele american Joe Biden, în finalul summitul G7 al celor mai industrializate state desfăşurat la Cornwall (Anglia).

“Suntem într-o competiţie, nu cu China în sine, cu autocraţii şi guvernele autocrate din lume, în lumea secolului XXI care se schimbă rapid”, a spus Biden, subliniind că, în ce priveşte China, nu doreşte conflict şi i-a comunicat acest lucru “personal (preşedintelui chinez) Xi Jinping”.

Preşedintele american a declarat în acelaşi timp presei, în ce priveşte relaţiile cu Rusia, că omologul său rus Vladimir Putin a avut “dreptate să spună că sunt la un nivel scăzut”. “Depinde cum va răspunde în ce priveşte respectarea normelor internaţionale, ceea ce nu se întâmplă în multe cazuri”, a adăugat Biden, care se va întâlni cu Putin săptămâna viitoare la Geneva.

Citeste si aceasta stire:  Vladimir Putin se teme de rachetele NATO

Liderul de la Casa Albă a menţionat că i-a spus preşedintelui rus, înainte de alegerile din SUA, că va verifica dacă acesta s-a implicat în tentative de intervenţie în scrutin. “Am verificat, am avut acces la toate informaţiile, a fost implicat în acele activităţi, am răspuns şi voi răspunde din nou”, a spus Biden.

 

You may also read!

Mioara Costin, consiliera lui Cîţu, sacrificata pentru a stinge scandalul

Mioara Costin a fost eliberata din functie la cerere, in scandalul documentelor folosite in campania PNL. Decizia premierului Florin

Read More...
newsin

Cele mai bune scule pentru atelierul de tamplarie

Esti pasionat de tamplarie, dar in viata de zi ai cu totul si cu totul o alta meserie? Poti

Read More...
asigurare pentru camioane

Vestea soc care ii afecteaza pe soferii de camioane. Ce se intampla cu asigurarile

Una dintre cele mai importante firme de asigurari care activeaza in Romania, City Insurance, a anuntat ca renunta la

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora