Infecţia respiratorie acută în primul trimestru de sarcină este asociată cu un risc mai mare de apariţie a unor anomalii cardiovasculare la bebeluşi, conform unui studiu efectuat la Universitatea din New South Wales (UNSW), din Sydney, Australia, transmite miercuri agenţia Xinhua.
Studiul, care a fost publicat în jurnalul ştiinţific BMC Pregnancy and Childbirth, a analizat peste 1,4 milioane de date medicale de la naşteri din statul australian New South Wales dintre anii 2001 şi 2016.
Dintre aceste cazuri, 1.547 de mame au raportat infecţii respiratorii acute, 399 au raportat gripă şi 129 au raportat infecţii cu risc ridicat în timpul primului trimestru de sarcină.
Potrivit studiului, în timpul primului trimestru, doar anumite anomalii cardiovasculare congenitale majore au fost asociate în mod semnificativ cu infecţiile respiratorii acute în cadrul analizei multivariate.
Riscul de a dezvolta anumite anomalii congenitale cardiovasculare majore au fost de trei ori mai mari în cazul în care mama suferise o infecţie respiratorie acută în primul trimestru de sarcină.
Infecţiile materne în timpul sarcinii pot avea implicaţii grave pentru bebeluşi, inclusiv anomalii în structura sau funcţiile corpului prezente la naştere, spre exemplu, sindromul Down şi defecte de tub neural.
Abrar Chughtai, autor principal al studiului şi lector la UNSW, a declarat miercuri că în spatele asocierii între infecţiile respiratorii la începutul sarcinii şi defectele cardiace s-ar putea afla mai multe motive. “De exemplu, unele boli infecţioase pot trece direct la copil prin placentă, ceea ce duce la probleme în dezvoltare”, a spus Chughtai.
“Un alt motiv este utilizarea medicamentelor”, a adăugat el. “Mama poate avea nevoie să ia antibiotice sau alte medicamente pentru a trata infecţiile. Acestea pot afecta indirect copilul”, a precizat cercetătorul.
Oamenii de ştiinţă recomandă evitarea, pe cât posibil, a infecţiilor respiratorii în timpul sarcinii şi utilizarea măsurilor de prevenţie, cum ar fi vaccinarea contra agenţilor patogeni respiratori pentru protecţia faţă de anomaliile congenitale.