Ministrul chinez de Externe, în vizită la Ambasada României de la Beijing

In Stiri externe de ultima ora

Eveniment deosebit la Ambasada României de la Beijing. Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a dat curs invitației de a efectua o vizită la Ambasada României și a avut o întâlnire cu ambasadorul român, ES Basil Constantinescu. De asemenea, înaltul demnitar chinez a participat la dejunul găzduit de acesta în calitate de Președinție locală a Consiliului Uniunii Europene împreună cu șeful Delegației Uniunii Europene, la care au participat toți șefii de misiune europeni acreditați la Beijing.  Wang Yi a fost însoțit de vice-ministrul de externe Qin Gang și de alți oficiali de rang înalt din Ministerul de Externe al Chinei.

În cadrul convorbirii au fost abordate aspecte ale colaborării bilaterale și elemente de agendă din perspectiva imediat următoare, inclusiv în contextul marcării, în acest an, a 70 de ani de la constituirea Chinei moderne, a 70 de ani de relație bilaterală România-China și a 15 ani de la lansarea Declaraţiei Comune privind stabilirea unui Parteneriat Amplu de Prietenie şi Cooperare. Ambasadorul Basil Constantinescu a apreciat că aceasta reprezintă un eveniment de o însemnătate deosebită care se înscrie și va rămâne marcat în seria tradiției începute în august 1968, odată cu vizita istorică a Premierului Zhou Enlai la Ambasada României, prima efectuată de acesta la sediul unei misiuni străine.

Citeste si aceasta stire:  Trump a fost spionat ca-n filme

Ministrul de externe Wang Yi a subliniat importanța acestei vizite la Ambasada României și a evidențiat relația specială de prietenie, sprijin și respect reciproc pe care România și China au clădit-o de-a lungul timpului. În context, a adus aprecieri pentru activitatea deosebit de intensă și pentru contribuția României în perioada mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene la consolidarea și aprofundarea relațiilor sino-europene. Prezența oficialului chinez la sediul Ambasadei României reprezintă un moment important, care arată recunoașterea părții chineze față de importanța pe care Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a acordat-o relației cu China, prin plasarea relațiilor UE-China pe agenda de priorități a politicii externe comunitare pe perioada mandatului. Aceasta a fost lansată cu ocazia Reuniunii informale în format Gymnich a miniștrilor de externe ai statelor membre UE (31 ianuarie-1 februarie 2019). A continuat cu reuniunea Consiliului Afaceri Externe (Foreign Affairs Council) din luna martie, care a prilejuit miniștrilor de externe europeni un schimb de opinii cu privire la relațiile UE-China, onorată, pentru prima dată, de prezența la discuții a consilierului de stat/ministrul de externe chinez Wang Yi. A urmat comunicarea Comisiei Europene – „UE-China – O viziune strategică” (eng. „EU-China – A strategic outlook”), această suită fiind întregită de discuția referitoare la relațiile EU-China de pe agenda Consiliului European din luna martie, prima de acest fel din ultimele decade la nivelul Consiliului European, care a pregătit și a contribuit la rezultatele de succes ale Summit-ului UE-China, desfășurat la Bruxelles, la începutul lunii aprilie.

Citeste si aceasta stire:  Caz tragic în Olanda. O fată de 17 ani s-a sinucis prin eutanasiere din cauza depresiei

În planul relației bilaterale, prezența înaltului demnitar chinez la sediul Ambasadei României la Beijing are o însemnătate aparte în contextul marcării, în acest an, a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și China, dar și pentru că vizitele ministrului Wang Yi la ambasadele rezidente în Beijing reprezintă o raritate motivată de agendă și de portofoliul de responsabilități. Ultima întâlnire de lucru cu șefii de misiune ai UE a avut loc în urmă cu doi ani, evenimentul găzduit de Ambasada României contribuind prin atmosferă, deschidere și substanță la o mai bună înțelegere a priorităților de pe agenda bilaterală și globală, cu speranța reînnodării și continuității acestui exercițiu.

Evenimentul a fost difuzat la buletinele de știri ale televiziunii naționale de stat, preluat și mediatizat și de alte canale media.

You may also read!

”Pistolarul” îl țintetște pe ”Rege”” Patronul lui PAOK Salonic îl dă în judecată pe Hagi!

Supărat că Gheorghe Hagi l-a numit ”pistolar” într-un interviu, patronul campioanei Greciei, PAOK Salonic, rusul Ivan Savvidis, a anunțat

Read More...

Scandalul continuă! Românii ameninţă că nu intră pe teren la meciul cu Germania

România s-a calificat în semifinalele Campionatului European de fotbal U21, din Italia, după 0-0 cu Franţa, însă Naţionala noastră

Read More...

Egal pe teren, bătaie în tribune

România s-a calificat în semifinalele Euro U21 la fotbal, după un meci nul, 0-0, contra Franței, și, de asemenea,

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora