Sarbatoare la Torino de Ziua Iei

In Stiri culturale de ultima ora

Romanii din zona Torino, dar si din alte regiuni din Italia, au sarbatorit Ziua Universala a iei printr-o parada cu camasi autentice si dansuri traditionale.

Peste 100 de artisti ai scolii Grupul Vatra au sarbatorit romaneste intr-una dintre cele mai mari Piete din Torino – Piazzale Grande Torino – pentru a aduce un omagiu camasii traditionale cu altita. Artistii de la Vatra au prezentat coregrafii din diferite zone etnografice ale tarii, precum si 11 camasi traditionale românesti autentice, cusute cu propriile maini, dupa modele vechi de peste 100 de ani, de femei romance si moldovence.

Atelierul de cusaturi traditionale, unicul curs de acest gen din Italia, este coordonat la Grupul Vatra de Narcisa Razma Apostol, matematician la baza, iar coregrafiile dansurilor românesti poarta semnatura maestrului Iurie Raileanu, directorul si coregraful Scolii Grupul Vatra din Torino.

În total, 250 de persoane au participat la acest eveniment desfasurat sub patronajul Consulatului General al României la Torino si Primariei din Torino, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Citeste si aceasta stire:  Mica Unire - sarbatorita in tara cu ceremonii religioase si militare

Grupul Vatra este cea mai mare scoala de dansuri traditionale românesti din Italia. 160 de elevi, cu varste intre 4 si peste 60 de ani, studiaza dansuri populare din toate regiunile României. Nu putea lipsi celebra “Ceata de Calusari”, infiintata in anul 2022, si formata din barbati care traiesc în Torino. Calusarii de la Vatra promoveaza acest dans emblema indentitara protejata de Unesco, pe marile scene ale teatrelor din Italia.

Monica

You may also read!

Viorel Cataramă reloaded: se întoarce la PNL

Viorel Cataramă, 69 de ani, a explicat ca revine fiindca e importanta regruparea tuturor forțelor liberale de dreapta în

Read More...
euro 2016 stadium with blending Italy flag

Cei mai buni marcatori din istoria Serie A

Serie A, adica prima liga din Italia, este o competitie care are o istorie extrem de bogata, de peste

Read More...

Concursul Eurovision sub teroarea protestelor pro-palestiniene

Faimoasa competitie muzicala se desfasoara anul acesta sub semnul fricii: demonstrantii pro-palestinieni au reusit sa induca o stare de

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2024 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora. Termeni si conditii | Despre noi | Contact | office [@] newsin.ro