Oraselul devenit cel mai fierbinte punct de pe front are o importanta strategica datorita uriaselor mine de sare. Practic, in subteran e un adevarat oras, care, se spune, are ramificatii catre alte zone din Ucraina.
“Muzicienii” sustin ca au cucerit Soledar, Ucraina ii contrazice
Rusii sustin ca au cucerit Soledar. Nu armata rusa, ci “muzicienii”, cum sunt porecliti mercenarii din gruparea Wagner, condusa de Evgheni Prigojin, unul dintre apropiatii presedintelui Vladimir Putin.
Prigojin sustine ca el insusi e pe front si s-a fotografiat chiar intr-o mina de sare, despre care afirma ca ar fi Soledar. Ucraina nu a confirmat caderea orasului in mainile rusilor, anunta doar ca au loc lupte grele si ca militarii sai rezista eroic.
De ce s-au concentrat rusii pe Soledar ?
Rusii vor sa preia controlul total asupra orasului din mai multe motive:
- Le va deschide drumul catre Bahmut, unde de luni e zile se chinuie sa-i invinga pe ucraineni.
- Ar ocupa minele de sare, unde pot fi adapostiti sute de militari si tehnica lupta.
- Prigojin va pune mana pe comertul cu sare.
Britanicii confirma ca rusii controleaza aproape tot orasul
Surse din ministerul apararii de la Londra au anuntat, potrivit BBC, ca exista o mare probabilitate ca rusii sa controleze cea mai mare parte din oras. Deocamdata, ucrainenii spun doar ca la Soledar si Bahmut au loc lupte foarte grele. Chiar presedintele Volodimir Zelenski a recunoscut ca situatia e critica.
Minele de sare, un labirint imens, de o importanta strategica
Sunt peste 200 de kilometri de tuneluri, pe mai multe nivele, precum si spatii generoase, unele atat de mari, incat au fost organizate concerte, ba chiar si meciuri de fotbal. In tot acest labirint subteran, pot rezista luni de zile sute de militari, daca au provizii de hrana si apa, si chiar pot fi ascunse tancuri si echipamente militare grele.
Monica