Un studiu public, realizat in Marea Britanie de Universitatea Oxford, arata ca protectia anti-COVID, varianta Delta, oferita de Pfizer si Astra Zeneca scade un termen de trei luni. De asemenea, s-a stabilit ca cei dublu vaccinati Pfizer-BioNTech sau AstraZeneca reprezinta un risc mai mare pentru cei din jur, comparativ cu ce se credea initial.
Studiul se bazeaza pe peste trei milioane de teste nazale si faringiene, recoltate in toata Marea Britanie.
Incarcatura virala, se pare, la fel de mare si la vaccinati si la nevaccinati
Studiul atrage atentia ca, varianta Delta fiind mai contagioasa, vaccinatii cu schema completa care se imbolnavesc de COVID, au tendinta de a avea o incarcatura virala similara cu cea a nevaccinatilor infectati.
Scaderea protectiei
Cercetatorii afirma ca la 90 de zile de la a doua doza, in cazul Pfizer protectia impotriva bolii scade de la 85 la 75 la suta. In cazul Astrazeneca, scade de la 68 la 61 la suta. Scaderea eficientei e mai pronuntata in cazul pacientilor de peste 35 de ani.
“Ambele vaccinuri ofera protectie foarte buna impotriva Delta” – declara, totusi, Sarah Walker, co-autoare a studiului Oxford. Autorii studiului evita sa faca estimari legate de cat va mai scadea, in timp, protectia oferita de cele doua vaccinuri.
Koen Pouwels, si el co-autor al studiului Oxford, e de parere ca imunitatea colectiva a devenit mai greu de atins. S-a ajuns la aceasta concluzie vazand incarcatura virala la nevaccinati. “Vaccinurile sunt probabil optime la a preveni o forma grava a bolii, dar mai putin eficiente la a impiedica transmiterea virusului” – apreciaza Pouwels.
Monica