Accidentele de trotineta sunt tot mai grave, mai frecvente, iar numarul deceselor e in crestere – arata un raport al Academiei de Medicina din Franta.
Trotineta electrica e tot mai prezenta in peisajul urban; la fel si accidentele mortale provocate din cauza folosirii acestui mijloc de transport fara masuri de protectie. Un raport al Academiei de Medicina din Franta atrage atentia ca traumatismele craniene si alte fracturi grave in partea superioara a corpului si in zona fetei sunt tot mai frecvente. “Acest mijloc de deplasare a devenit o problema sanitara majora” – sunt de parere autorii raportului. Ei spun ca legislatia franceza in domeniu e haotica si tardiva si, de cele mai multe ori, nu se aplica.
Purtarea castii de protectie si a manusilor ar trebui sa fie indispensabile pentru a limita gravitatea traumatismelor. Statisticile arata ca doar o persoana din 10 poarta casca, manusi si cotiere cand se deplaseaza cu tronita electrica. Este statistica la nivelul Frantei, insa specialistii spun ca situatia e cam aceeasi in toata Europa, probabil cu exceptia tarilor nordice.
SITUATIA DIN ROMANIA
La noi in tara, trotinetele electrice pot fi conduse doar de persoane cu varste de cel putin 14 ani. Pot circula doar pe pistele special amenajate, iar in cazurile in care acestea nu exista, circulatia lor este permisa numai pe sectoarele de drum unde viteza maxima admisa este de 50 km pe ora.
Si in Romania, numarul accidentelor in care sunt implicate trotinetele electrice e in crestere. In multe cazuri, accidentele se soldeaza cu traumatisme grave. In 2022, numarul accidentelor a crescut de 20 ori comparativ cu anul 2018.
Monica