Ucraina renunta la folosirea sintagmei limba moldoveneasca

In Stiri politice de ultima ora

“Din acest moment, la nivel international exista o singura limba care reprezinta poporul roman: limba română”- a declarat premierul Marcel Ciolacu, la Kiev, dupa prima sedinta comuna de guvern Romania-Ucraina si dupa intrevederea cu presedintele Volodimir Zelenski.

Ciolacu a salutat demersurile Guvernului ucrainean pentru recunoasterea inexistentei asa-numitei ”limbi moldovenesti”. ”Din acest moment, la nivel international exista o singura limba care reprezinta poporul roman: limba romana! Multumesc pentru decizia istorica prin care Guvernul ucrainean a corectat o nedreptate. Sunt ferm convins ca impreuna vom conlucra si pentru a modifica legislatia in ceea ce priveste drepturile minoritatilor. Toate drepturile pe care le au ucrainenii in Romania vor fi regasite si in legislatia din Ucraina, astfel incat toti cetatenii de origine romana, care traiesc in Ucraina, sa aiba aceleasi drepturi”, a declarat prim-ministrul Ciolacu.

Aflat la Kiev in vizita de lucru, seful Executivului a subliniat ca Romania va continua sa sprijine Ucraina politic si practic pana la victoria finala si restabilirea completa a integritatii sale teritoriale, dar si mai departe in procesul de reconstructie a tarii si de integrare europeana si euro-atlantica.

Citeste si aceasta stire:  Divorţ în USR PLUS ? Barna si Cioloş la cuţite

Premierul a adaugat ca impreuna cu omologul sau ucrainean a abordat si problematica asigurarii serviciilor religioase in limba romana. ”Libertatea religioasa este un drept fundamental, iar pastrarea identitatii religioase si a limbii de slujire sunt principii fundamentale pentru orice societate”, a declarat Marcel Ciolacu.

Memorandum privind transportul de cereale prin Romania

Marcel Ciolacu si seful guvernului ucrainean, Denys Shmyhal, au semnat un memorandum privind asigurarea tranzitului sigur al produselor ucrainene si o strategie privind dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei Ucraina – Romania si a infrastructurii rutiere conexe.

”In contextul primei sedinte comune de Guvern, am semnat documente in domenii extrem de relevante pentru relatiile noastre. Pe baza dialogului am gasit formula cea mai potrivita pentru a asigura tranzitul cerealelor di Ucraina, protejand, totodata, piata romaneasca si interesele producatorilor agricoli romani. Am setat impreuna un model foarte bun de cooperare in acest domeniu. Reiterez angajamentul Guvernului roman de a dubla capacitatea de tranzit lunara,  pana la sfarsitul anului”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Citeste si aceasta stire:  Orban Viktor, dat afara din familia popular europenilor ?

Monica

You may also read!

Marcel Ciolacu in SUA

In vizita peste Ocean, accentul cade pe cooperarea economica si militara, precizeaza Palatul Victoria. Premierul  discuta cu partenerii americani despre

Read More...

Noi minciuni din timpul vaccinarii – firma Pfizer data in judecata de procuratura din Texas

Compania Pfizer a fost data in judecata de Procurorul-General al Statului Texas, Ken Paxton. Acesta acuza firma Pfizer ca

Read More...

Perchezitii acasa si la biroul fugarului Chereches, primarul orasului Baia Mare

Politistii Serviciului de Investigatii Criminale Maramurea au efectuat cinci percheziții domiciliare, în municipiul Baia Mare, in dosarul lui Catalin

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora