Ucraina renunta la folosirea sintagmei limba moldoveneasca

In Stiri politice de ultima ora

“Din acest moment, la nivel international exista o singura limba care reprezinta poporul roman: limba română”- a declarat premierul Marcel Ciolacu, la Kiev, dupa prima sedinta comuna de guvern Romania-Ucraina si dupa intrevederea cu presedintele Volodimir Zelenski.

Ciolacu a salutat demersurile Guvernului ucrainean pentru recunoasterea inexistentei asa-numitei ”limbi moldovenesti”. ”Din acest moment, la nivel international exista o singura limba care reprezinta poporul roman: limba romana! Multumesc pentru decizia istorica prin care Guvernul ucrainean a corectat o nedreptate. Sunt ferm convins ca impreuna vom conlucra si pentru a modifica legislatia in ceea ce priveste drepturile minoritatilor. Toate drepturile pe care le au ucrainenii in Romania vor fi regasite si in legislatia din Ucraina, astfel incat toti cetatenii de origine romana, care traiesc in Ucraina, sa aiba aceleasi drepturi”, a declarat prim-ministrul Ciolacu.

Aflat la Kiev in vizita de lucru, seful Executivului a subliniat ca Romania va continua sa sprijine Ucraina politic si practic pana la victoria finala si restabilirea completa a integritatii sale teritoriale, dar si mai departe in procesul de reconstructie a tarii si de integrare europeana si euro-atlantica.

Citeste si aceasta stire:  Liviu Dragnea la Congresul Socialistilor Europeni

Premierul a adaugat ca impreuna cu omologul sau ucrainean a abordat si problematica asigurarii serviciilor religioase in limba romana. ”Libertatea religioasa este un drept fundamental, iar pastrarea identitatii religioase si a limbii de slujire sunt principii fundamentale pentru orice societate”, a declarat Marcel Ciolacu.

Memorandum privind transportul de cereale prin Romania

Marcel Ciolacu si seful guvernului ucrainean, Denys Shmyhal, au semnat un memorandum privind asigurarea tranzitului sigur al produselor ucrainene si o strategie privind dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei Ucraina – Romania si a infrastructurii rutiere conexe.

”In contextul primei sedinte comune de Guvern, am semnat documente in domenii extrem de relevante pentru relatiile noastre. Pe baza dialogului am gasit formula cea mai potrivita pentru a asigura tranzitul cerealelor di Ucraina, protejand, totodata, piata romaneasca si interesele producatorilor agricoli romani. Am setat impreuna un model foarte bun de cooperare in acest domeniu. Reiterez angajamentul Guvernului roman de a dubla capacitatea de tranzit lunara,  pana la sfarsitul anului”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Citeste si aceasta stire:  Darius Valcov, condamnat intr-un nou dosar de coruptie

Monica

You may also read!

Cine este romanul acuzat de tradare si spionaj pentru ruși?

Potrivit hotararii emise de Curtea de Apel Bucuresti,  sectia a II-a penala – document consultat de Newsin – se

Read More...

Bătaie în Parlamentul României

Dan Vilceanu (neafiliat) si Florin Roman (PNL) s-au incaierat pe holurile legislativului. Florin Roman sustine ca Vilceanu e cel

Read More...

Mai multe asociații de consumatori depun plângeri împotriva site-ului Temu

O federație europeană a asociațiilor de consumatori critică site-ul de cumpărături pentru interfața sa înșelătoare.Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC),

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2024 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora. Termeni si conditii | Despre noi | Contact | office [@] newsin.ro