Ungaria cumpără gaz din Rusia

In Stiri de afaceri de ultima ora

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a anunţat marţi, în timpul unei vizite oficiale la Moscova, un acord al Ungariei cu compania rusă Rosatom pentru revizuirea contractului de extindere a centralei nucleare de la Paks, precum şi o înţelegere cu Gazprom asupra unei suplimentări a volumului de gaz rusesc pentru Ungaria, care să fie livrat dacă această ţară va avea nevoie, relatează agenţiile MTI şi EFE.

Szijjarto nu a dat detalii despre revizuirea acordului privind centrala de la Paks, menţionând doar că cele două părţi au trebuit “să găsească un cadru legal pentru a putea construi” noi reactoare acolo şi amendamentele convenite vor fi prezentate spre aprobare Comisiei Europene.

Situată la 100 de kilometri sud de Budapesta, centrala nucleară de la Paks a fost construită în anii ’80 de sovietici şi furnizează aproape 40% din necesarul de electricitate al Ungariei. În luna decembrie 2014, Rusia şi Ungaria au semnat contractul pentru construcţia a două noi unităţi la centrala de la Paks, fiecare cu o capacitate de 1,2 Gigawaţi, pentru acest proiect Rusia acordând Ungariei un împrumut de 10 miliarde de euro. Conform calendarului iniţial, construcţia urma să înceapă în 2018 pentru ca prima unitate să fie finalizată în 2025, dar proiectul se află în întârziere.

Citeste si aceasta stire:  Cum pot automatizarile sa-ti creasca profitul. Afla de la specialisti!

O complicaţie apărută între timp este generată de sancţiunile europene aplicate Rusiei după declanşarea războiului contra Ucrainei, în virtutea cărora Germania împiedică societatea Siemens să vândă componente destinate acestui proiect. Unitatea de control a centralei de la Paks va fi furnizată de un consorţiu franco-german în care este implicată şi compania Siemens, iar în prezent Budapesta negociază creşterea participaţiei franceze, ca urmare a restricţiilor impuse de Berlin.

În ce priveşte gazele naturale, ministrul ungar a anunţat un acord ce va permite Ungariei să-şi suplimenteze, la nevoie, volumul gazului rusesc cumpărat, şi a subliniat importanţa gazoductului TurkStream, asupra căruia Moscova i-a “promis că nu vor exista probleme”.

El a declarat că, în pofida reacţiilor critice pe care vizita sa la Moscova le va stârni din partea “curentului liberal internaţional” şi a opoziţiei ungare, cooperarea cu Rusia va rămâne esenţială pentru securitatea energetică a Ungariei, al cărei guvern consideră aprovizionarea cu energie o chestiune economică, nu una politică sau ideologică.

You may also read!

Criza cerealelor : Ucraina face plangere impotriva Poloniei, Slovaciei si Ungariei

Guvernul ucrainean a depus plangere oficiala al Organizatia Mondiala a Comertului impotriva celor trei tari care au decis prelungirea

Read More...
Pretty brunette woman opens an adorable present with lights in background

Cadouri TOP de Craciun! Cum să-i faci fericiți fără să cheltui mult

Ți-ai făcut lista de cadouri pentru Crăciun? Cel mai bine este să te gândești din timp ce ai vrea

Read More...

Romania a informat NATO in legatura cu atacurile continue ale Rusiei in vecinatatea tarii noastre

Ambasadorul Romaniei la NATO, Dan Neculaescu, le-a prezentat aliatilor noi date privind atacurile rusesti asupra infrastructurii portuare din Ucraina,

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora