Camera frigorifica este des intalnita in magazinele de orice dimensiune, pana la hypermarketuri, depozite de fructe-legume sau de carne. Aceasta este reprezentata, practic, de un container in care sunt depozitate diferite produse alimentare. O camera frigorifica este formata din panouri groase, care sa aiba capacitatea de a mentine constanta temperatura, permitand o racire optima in interior.
Indiferent ca este vorba de o afacere mai mica sau de una mai mare, business-urile care se ocupa cu manipularea alimentelor au nevoie de o camera frigorifica. Principiul de functionare al camerei frigorifice este similar cu cel al unui frigider. Aerul este racit cu ajutorul unei unitati de racire, urmand ca apoi acesta sa circule in interiorul containerului.
Caracteristicile unei camere frigorifice bune
Cei care au nevoie de o camera frigorifica vor constata ca au o misiune destul de dificila si multi factori de luat in calcul. In continuare sunt prezentate cele mai importante aspecte de verificat atunci cand se achizitioneaza o unitate de racire, pentru ca toti cei interesati cauta doar dupa sintagma camere frigorifice pret, neglijand toate celelalte caracteristici:
- Destinatia in care va fi utilizata, intrucat camere frigorifice pot exista atat in magazine, cat si in farmacii sau restaurante: prin urmare, exista mai multe tipuri de camere frigorifice: pentru legume-fructe, pentru refrigerare, pentru congelare, pentru restaurant, pentru flori, pentru racoritoare.
- Marimea camerei frigorifice: trebuie sa se tina cont de numarul de produse ce vor fi depozitate si container, dar si marimea acestora. Alt element important este spatiul necesar pentru deplasare in interiorul incaperii si manipularea produselor.
- Temperatura necesara: in functie de specificul produselor ce urmeaza sa fie depozitate, trebuie vazut daca e nevoie de o temperatura de refrigerare sau una de congelare.
Alte criterii definitorii de care trebuie sa se tina cont:
- Locul in care va fi amplasata
O camera frigorifica poate fi amplasata la exterior sau chiar in interiorul alte incaperi. Pentru camerele exterioare se folosesc de cel mai multe ori containere, insa contactul direct cu temperaturile exterioare duce la o grija deosebita cu izolatia si puterea frigorifica. Intr-o camera frigorifica situata la interior, temperatura exterioara este relativ constanta. Temperatura exterioara este importanta mai ales in ceea ce priveste regimul de functionare al compresorului.
In cazul unei camere frigorifice exterioare compresorul necesita rezistenta de carter si isi schimba regimul de lucru de la un anotimp la altul, in vreme ce in cazul unei camere interioare regimul de functionare al compresorului este acelasi pe toata perioada anului.
- Importanta izolatiei camerei frigorifice
Camera frigorifica este formata dintr-un sistem frigorific si o incapere foarte bine izolata. Rolul izolatiei este de a nu permite aerului cald sa patrunda in incapere. Astfel, o izolatie proasta inseamna o camera frigorifica ce nu functioneaza la capacitate maxima. Patrunderea aerului cald va duce la porniri mai dese ale compresorului, astfel scazand durata de viata a intregului sistem. Cand compresorul porneste mai des se consuma mai mult curent electric, prin urmare, in lipsa unei izolatii de calitate, eficienta scade si costurile cresc.
Potrivit specialistilor de la Frigotehnics.ro, o izolatie buna a camerei se amortizeaza foarte repede din punct de vedere al costurilor si, in plus, protejeaza compresorul, care este piesa cea mai scumpa a intregului sistem de racire.