Presedintele Emmanuel Macron a anuntat ca varstnicii de peste 65 de ani care nu se vaccineaza cu a treia doza vor ramane fara certificatul COVID. De asemenea, Franta a dat unda verde vaccinarii tuturor celor de peste 40 de ani, incepand de luna viitoare.
Si in Grecia cei trecuti de 60 de ani, care nu isi fac booster-ul nu vor mai beneficia de Certificatul COVID. Documentul isi pierde valabilitatea daca nu posesorul nu va avea dovada ca si-a facut doza a treia. In Austria, certificatul de vaccinare expira automat la 9 luni de la ultima doza. Asadar, cei care vor sa beneficieze in continuare de privilegiile vaccinatilor vor trebui sa se vaccineze din nou.
In Statele Unite ale Americii, autoritatile medicale au extins dozele booster la toti adultii care s-au vaccinat acum cel putin sase luni. Este vorba despre cei carora li s-a administrat vaccinul Pfizer sau Moderna. In cazul inoculatilor cu Johnson & Johnson – monodoza – rapelul se face la doua luni.
Practic, peste tot in lume se schimba definitia vaccinarii cu schema completa
Din cauza ca, in cateva luni, protectia oferita de vaccin scade, iar varianta Delta este mai problematica, e nevoie de doza suplimentara de vaccin – asa-numitul booster. In aceste conditii, in curand, cei vaccinati doar cu doua doze (Pfizer sau Moderna) vor deveni nevaccinati, daca nu isi fac si doza a treia. Daca initial “complet vaccinat” insemna doua doze de Pfizer, Moderna sau AstraZeneca, ori una de Johnson, acum definitia vaccinarii complete se modifica, pentru a include si a treia doza.
Israelul se pregateste de a patra doza
Israelienii sunt cei mai vaccinati de pe planeta, in privinta dozelor; nici nu au terminat bine cu doza a treia ca deja fac pregatiri pentru a patra doza. Asta pentru ca cele trei doze administrate deja par sa nu aiba efectul scontat si numarul de imbolnaviri COVID creste din nou in Israel. De altfel, guvernul israelian recunoaste ca, cel mai probabil, asa va fi de acum inainte: oamenii se vor vaccina anti COVID de cel putin doua ori pe an.
Monica