Comisia Europeana a prezentat astazi ultimul raport privind Mecanismul de Cooperare si Verificare referitor la reformele din Justitie.
Raportul trece in revista progresele inregistrate in ceea ce priveste recomandarile restante si indeplinirea obiectivelor de referinta ale MCV de la precedentul raport, din iunie 2021. Comisia constata eforturile semnificative depuse de Romania in vederea implementarii acestor recomandari prin noi acte legislative, politici si instrumente menite sa consolideze sistemul judiciar si combaterea coruptiei.
Comisia a ajuns la concluzia ca Romania a inregistrat progrese suficiente in ceea ce priveste indeplinirea angajamentelor pe care si le-a asumat in cadrul MCV la momentul aderarii si ca toate obiectivele de referinta pot fi inchise in mod satisfacator. Evaluarea tine totodată seama de evolutia situației statului de drept în UE.
De acum inainte, Comisia nu va mai monitoriza si nu va mai raporta cu privire la Romania in cadrul MCV, insa monitorizarea va continua în cadrul ciclului anual privind statul de drept, la fel ca in cazul tuturor statelor membre.
Iohannis: “o zi foarte importanta pentru Romania”
Intr-o declaratie de presa, la Cotroceni, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca este o zi foarte importanta pentru Romania, care a facut un nou pas semnificativ pe calea integrarii europene. “Mecanismul de Cooperare si Verificare s-a incheiat astazi pentru tara noastra ! Avem, asadar, confirmarea clara ca Romania a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept si s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei impotriva coruptiei” – a spus presedintele.
In opinia lui Klaus Iohannis, faptul ca mecanismul MCV prin care Romania era monitorizata de Comisia Europeana in privinta reformelor din Justitie a demonstrat ca tara noastra a dat dovada de vointa politica, iar rolul cetatenilor, care au sanctionat orice derapaj din justitie, a fost covarsitor.
MCV ne-a tinut pe loc in privinta Schengen
De-a lungul timpului, tarile care s-au opus intrarii Romaniei in Schengen faceau mereu trimitere la MCV. Spuneau ca atata vreme cat Comisia monitorizeaza Romania (si Bulgaria) inseamna ca sunt probleme de coruptie si de functionarea justitiei ramase nerezolvate. Germania, Franta, Olanda, Austria, Finlanda aduceau drept argument raportul MCV. Acum, acest obstacol pare sa fi fost inlaturat, insa primirea noastra in spatiul de libera circulatie e tot sub semnul intrebarii.
Monica