Romania scapa de monitorizarea Comisiei pe justitie

In Stiri de actualitate din Romania

Comisia Europeana a prezentat astazi ultimul raport privind Mecanismul de Cooperare si Verificare referitor la reformele din Justitie.

Raportul trece in revista progresele inregistrate in ceea ce priveste recomandarile restante si indeplinirea obiectivelor de referinta ale MCV de la precedentul raport, din iunie 2021. Comisia constata eforturile semnificative depuse de Romania in vederea implementarii acestor recomandari prin noi acte legislative, politici si instrumente menite sa consolideze sistemul judiciar si combaterea coruptiei.

Comisia a ajuns la concluzia ca Romania a inregistrat progrese suficiente in ceea ce priveste indeplinirea angajamentelor pe care si le-a asumat in cadrul MCV la momentul aderarii si ca toate obiectivele de referinta pot fi inchise in mod satisfacator. Evaluarea tine totodată seama de evolutia situației statului de drept în UE.

De acum inainte, Comisia nu va mai monitoriza si nu va mai raporta cu privire la Romania in cadrul MCV, insa monitorizarea va continua în cadrul ciclului anual privind statul de drept, la fel ca in cazul tuturor statelor membre.

Citeste si aceasta stire:  Influentele Brexit-ului asupra romanilor

Iohannis: “o zi foarte importanta pentru Romania”

Intr-o declaratie de presa, la Cotroceni, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca este o zi foarte importanta pentru Romania, care a facut un nou pas semnificativ pe calea integrarii europene. “Mecanismul de Cooperare si Verificare s-a incheiat astazi pentru tara noastra ! Avem, asadar, confirmarea clara ca Romania a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept si s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei impotriva coruptiei” – a spus presedintele.

In opinia lui Klaus Iohannis, faptul ca mecanismul MCV prin care Romania era monitorizata de Comisia Europeana in privinta reformelor din Justitie a demonstrat ca tara noastra a dat dovada de vointa politica, iar rolul cetatenilor, care au sanctionat orice derapaj din justitie, a fost covarsitor.

MCV ne-a tinut pe loc in privinta Schengen

De-a lungul timpului, tarile care s-au opus intrarii Romaniei in Schengen faceau mereu trimitere la MCV. Spuneau ca atata vreme cat Comisia monitorizeaza Romania (si Bulgaria) inseamna ca sunt probleme de coruptie si de functionarea justitiei ramase nerezolvate. Germania, Franta, Olanda, Austria, Finlanda aduceau drept argument raportul MCV. Acum, acest obstacol pare sa fi fost inlaturat, insa primirea noastra in spatiul de libera circulatie e tot sub semnul intrebarii.

Citeste si aceasta stire:  A murit Draga Olteanu Matei

Monica

You may also read!

ROM-3, al doilea satelit romanesc construit de elevi, a ajuns pe orbita si este operational

Racheta Falcon 9 a decolat de la baza Vandenberg a companiei SpaceX, dupa trei amanari succesive ale zborului. Capsula

Read More...

Corul Madrigal, turneu grandios in America, in cele mai faimoase catedrale si cladiri istorice americane

Timp de 10 zile, Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat in Statele Unite ale Americii

Read More...

Cum poti evita dependența de retelele sociale

Utilizatorii stau tot mai mult online. In randul copiilor, consumul de social media a ajuns la cote astronomice, comparativ

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora