E important să rămânem protejați, mai ales în ziua de astăzi când avem salvate informații foarte personale cam în toate dispozitivele noastre, de la telefon, laptop sau tabletă. De toate ar trebui să ne pese și să ne gândim cum am putea să le facem mai sigure. Se întâmplă din ce în ce mai multe atacuri cibernetice și multe parole sunt compromise sau sunt făcute publice.
În primul și în primulrând, un program antivirus este primul pas pe care ar trebui să îl facem. Și ar trebui să existe unul pe fiecare dispozitiv pe care îl avem, de la telefon, tabletă, computer etc. Chiar și dacă nu avem informații delicate pe unul dintre ele, tot e bine să îl protejăm de tot felul de viruși malware, care ne-ar afecta sistemul de operare oricum. Există multe programe antivirus și gratis pe internet – acestea oferă protecție minimă. Dacă dorim ceva mai sigur, merităm să investim un pic, există multe pachete la prețuri avantajoase, pe o perioadă de un an sau chiar mai mult.
În al doilea rând, felul în care ne “comportăm” în mediul online afectează foarte mult și securitatea dispozitivului nostru. De aceea ar trebui să le permitem numai website-urilor în care avem încredere să ne salveze datele. Altfel, nu ar trebui să apăsăm “accept” sau “da” la orice întrebare de GDPR care ne apare pe orice site; în special dacă folosim telefonul sau laptopul unde avem stocate informații despre banca noastră, cardurile de credit, documente etc. În afară de programul antivirus pe care l-am menționat mai sus, ar trebui să avem grijă și ce website-uri accesăm. Dacă de exemplu ne place să ne uităm la filme, să stăm departe de site-uri “fantomă” care nu inspiră încredere și în nici un caz să nu descărcăm nimic. Să încercăm să folosim platforme oficiale, sigure, cum ar fi Netflix. Dacă suntem fani ai jocurilor de cazinou spre exemplu, același sfat: să alegem înțelept și să folosim platforme înregistrate, de încredere, cum este PokerStars Casino. Sau dacă ne plac jocurile de strategie, cum ar fi World of Warcraft, ar fi indicat să achiziționăm jocul direct.
În al treilea rând, ar fi recomandat să folosim parole pentru orice cont pe care îl avem – și nu aceeași. Și parola de accesat dispozitivul este necesară, mai ales dacă pierdem sau ni se fură telefonul spre exemplu. Specialiștii recomandă să nu folosim parole prea simple și să le și schimbăm la un anumit interval de timp. După cum știm, multe au căzut în mâinile hackerilor de-a lungul timpului.
De asemenea, un aspect foarte important ce ține de securitate este și cât de actualizat este acel dispozitiv. Așa că, de fiecare dată când primim alertă cu “update”, este indicat să facem actualizarea cât mai repede. Fiecare “update” aduce câte o îmbunătățire sistemului de software, dar și o îmbunătățire în termen de protecție. Se adaugă încă un strat de protecție aparatului și în plus, programele merg și mai repede și mai bine dacă telefonul sau laptopul nostru este la zi cu actualizările.
Mai mult, să avem grijă ce rețele de Wifi accesăm. Și acestea pot “aduce” cu ele diverși viruși care ne pot “citi” informațiile și le pot “fura”. Dacă ne înregistrăm la o rețea wireless din oraș, să nu facem nicio tranzacție bancară sau să ne verificăm contul bancar. Nici cumpărături nu ar fi indicat să facem, pentru că atunci ar trebui să ne introducem informațiile de pe cardul de credit. Pentru acest lucru, ar fi recomandat să ne deschidem datele mobile. Wifi-ul public este de folosit doar pentru lucruri lipsite de importanță, ca jocuri, navigat pe internet sau vorbit pe aplicații de chat cu prietenii/cei dragi.
Și nu în ultimul rând, ar fi indicat să verificăm de două ori ce fel de aplicații sau programe descărcăm de pe internet. E bine să citim înainte comentarii ale altor utilizatori despre acea aplicație, să ne uităm cu atenție dacă descărcăm de pe “magazinul” oficial și să ne gândim de două ori dacă avem nevoie într-adevăr de acel serviciu sau nu. De multe ori, ne umplem telefonul mobil de aplicații pe care le-am folosit o dată și am uitat de ele după. Dar ocupă în continuare spațiu și unele dintre ele ne au stocate și datele personale.
În concluzie, securitatea dispozitivelor noastre ține și de noi, nu doar de producători. Pe lângă programul antivirus care este obligatoriu, dacă avem actualizări de făcut, să le facem negreșit, să folosim și parole sigure și, mai ales, să avem grijă pe ce fel de website-uri intrăm.