Rezumat:
Oboseala cronică este o problemă cu care mulți se confruntă. În general, obiceiurile zilnice nesănătoase pot fi răspunzătoare de persistența stării de oboseală. Totuși, nu este exclus ca această stare să anunțe prezența unei afecțiuni.
Există mai multe aspecte legate de stilul de viață care necesită a fi îmbunătățite, pentru a crește nivelul de energie. Iată cele mai utile trucuri pentru creșterea vitalității.
Mănâncă echilibrat
Alimentele au rolul de a furniza energie, însă acestea trebuie să fie nutritive. Adoptă o dietă bogată în fructe și legume și alege cerealele integrale, în detrimentul celor rafinate. Acestea un index glicemic mai scăzut, adică glicemia crește lent după consumul lor, asigurând un nivel constant de energie (1).
Evită alimentele procesate și pe cele bogate în zahăr. Acestea provoacă o creștere bruscă a glicemiei, urmată de o scădere rapidă, ceea provoacă senzația de slăbiciune (1).
La fel de important este și să nu sari peste mese. Respectă un orar stabil, cu 3 mese și 2 gustări, pentru a te asigura că primești „combustibil” pe tot parcursul zilei.
Ia în considerare produsele pentru vitalitate
Unele suplimente alimentare, cum ar fi ashwagandha, coenzima Q10, magneziul, zincul, fierul, vitamina B12 ar putea ajuta la creșterea nivelului de energie, prin diferite mecanisme (2).
În orice caz, efectele nu sunt garantate. Spre exemplu, despre ginseng și proprietățile acestuia se poate spune ca are potențial în ameliorarea oboselii, însă dovezile științifice sunt încă inconsistente (3).
Este important de reținut că acestea pot avea unele contraindicații și nu înlocuiesc o dietă echilibrată.
Odihnește-te suficient
Insomniile sau calitatea scăzută a somnului afectează nivelul de energie și productivitatea. Dormi 7-9 ore pe noapte și încearcă să te culci și să te trezești la aceleași ore (4). Menținerea unui orar stabil de somn te ajută să ai un ritm circadian normal. De asemenea, evită somnul prelungit la prânz.
Limitează consumul de alcool
Alcoolul are efect sedativ, așa că evită excesul de alcool și consumul acestuia pe parcursul zilei. Pe de altă parte, consumat seara târziu, acesta poate afecta calitatea somnului, chiar dacă inițial are un efect relaxant (1).
Consumă cafeină cu moderație
Cafeina este o substanță stimulantă, care produce starea de alertă. Aceasta se găsește atât în cafea, cât și în ceaiul verde și negru. Consumată cu moderație îți poate crește vitalitatea și concentrarea. Totuși, evită consumul de cafeină în partea a doua a zilei, pentru a preveni insomnia (1).
Hidratează-te
Oboseala poate fi rezultatul deshidratării. Asigură-te că bei suficientă apă zilnic. Consumă minim 8 pahare de apă în fiecare zi (1). Un consum ridicat de fructe și legume ajută, de asemenea, la o hidratare optimă.
Fă mișcare
Sportul zilnic de intensitate moderată te ajută să îți îmbunătățești calitatea somnului, funcția cognitivă, capacitatea de muncă și vitalitatea (4). De asemenea, activitatea fizică favorizează oxigenarea optimă a țesuturilor, dar și producția de dopamină, neurotransmițător care conferă o stare de bine (1).
Renunță la fumat
Fumatul are numeroase efecte negative asupra sănătății. Unul dintre acestea este faptul că favorizează insomnia și scăderea nivelului de energie. Acest lucru este cauzat de efectul stimulant al nicotinei asupra sistemului nervos central (1). Ia măsuri de renunțare la fumat, dacă ești fumător.
Redu stresul
Stresul cronic crește semnificativ consumul de energie, producând o stare de epuizare psihică și fizică. Încearcă să ții stresul sub control prin tehnici de meditație (tai chi, mindfulness, yoga) (1). Mișcarea zilnică și odihna suficientă ajută, de asemenea, la managementul stresului.
Încearcă aceste metode, însă nu ezita să apelezi la medic dacă starea de oboseală persistă.
Referințe:
- “9 Tips to Boost Your Energy — Naturally – Harvard Health.” Harvard Health, Harvard Health, 7 June 2006, www.health.harvard.edu/energy-and-fatigue/9-tips-to-boost-your-energy-naturally. Accessed 4 Aug. 2022.
- Shishira Sreenivas. “Can Supplements Improve Your Energy?” WebMD, WebMD, 27 July 2021, www.webmd.com/sleep-disorders/supplements-and-energy-what-to-know. Accessed 4 Aug. 2022.
- Bach, Hoang Viet, et al. “Efficacy of Ginseng Supplements on Fatigue and Physical Performance: A Meta-Analysis.” Journal of Korean Medical Science, vol. 31, no. 12, 2016, p. 1879, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5102849/, 10.3346/jkms.2016.31.12.1879. Accessed 4 Aug. 2022.
- Link, Rachael. “9 Natural Ways to Boost Your Energy Levels.” Healthline, Healthline Media, 25 Nov. 2021, www.healthline.com/nutrition/how-to-boost-energy#TOC_TITLE_HDR_4. Accessed 4 Aug. 2022.