Comisia Europeană a convocat o reuniune joi pentru a “discuta (…) posibile măsuri pentru o abordare coordonată” de către statele membre ale UE în ceea ce priveşte explozia de cazuri de Covid în China, relatează AFP.
“În lumina situaţiei pandemiei din China”, executivul european va convoca joi dimineaţa o comisie care să reunească reprezentanţi ai ministerelor Sănătăţii din statele membre, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei.
Obiectivul este de a “discuta cu statele membre şi cu agenţiile europene (de sănătate) ale UE posibile măsuri pentru o abordare europeană coordonată”, a precizat ea.
După încetarea bruscă în această lună a politicii “zero Covid” în China, care a provocat în ţară un val foarte mare de contaminări, mai multe state din lume sunt îngrijorate de posibilitatea ca din ţara asiatică să se răspândească noi variante ale virusului.
Italia a decis miercuri impunerea de teste COVID-19 obligatorii pentru toate persoanele sosite din China, ţară confruntată cu o explozie a infectărilor după relaxarea bruscă a restricţiilor, transmit agenţiile AFP şi Reuters.
”Această măsură este esenţială pentru a asigura supravegherea şi detectarea posibilelor (noi) variante ale virusului astfel încât să protejăm populaţia Italiei”, a declarat ministrul italian al sănătăţii, Orazio Schillaci.
”Supravegherea şi prevenţia, prin secvenţiere, sunt fundamentale pentru a detecta în timp util eventuale noi variante de îngrijorare (ale coronavirusului SARS-CoV-2) şi care deocamdată nu circulă în Italia”, explicase el mai devreme, când a anunţat că testarea obligatorie a persoanelor sosite din China era încă în analiză.
Regiunea Lombardia din nordul Italiei şi aeroportul Fiumicino din Roma au anunţat miercuri înaintea deciziei oficiale a guvernului italian că au hotărât să impună testarea pentru COVID-19 a tuturor pasagerilor veniţi din China.
Această ţară se confruntă cu o explozie a cazurilor de COVID-19 după relaxarea restricţiilor determinată de protestele împotriva măsurilor antiepidemice care durează de trei ani şi au provocat o stare de saturaţie în rândul populaţiei.
La aproape o săptămână după izbucnirea în China a protestelor împotriva politicii zero-COVID, preşedintele chinez Xi Jinping a apreciat la începutul lui decembrie că varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 este mai puţin letală, prin urmare ea permite ”mai multă flexibilitate”. Presa oficială a început apoi să minimalizeze riscul reprezentat de această variantă, publicând articole şi interviuri ale unor specialişti care susţin această abordare.